«

»

Alapok

Sosem tudni, mikor kerülünk olyan helyzetbe, amikor nem várt kiadásunk keletkezik, például betegség vagy baleset, esetleg a munkahely elvesztése folytán. Előfordulhat az is, hogy csupán egy régóta vágyott tartós fogyasztási cikkhez, például egy televízióhoz szeretnénk hozzájutni, ugyanakkor nem áll rendelkezésünkre a megfelelő anyagi keret a megvásárlására.

Az ilyen és ehhez hasonló helyzetekben nyújthat megoldást a fogyasztók számára a hitel felvétele. Rendkívül körültekintően kell azonban eljárni ilyenkor, mivel a szerződés aláírásával akár évtizedekre elkötelezhetjük magunkat a bankkal szemben. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a hitel nincsen ingyen, a törlesztést rendszerint havonta teljesíteni kell és ha ezeket összeadják, természetesen a banknak visszafizetett pénz sokkal többre jön ki, mint amekkora összeget eredetileg igényeltek és felvettek. A hitelnek ugyanis megvan a maga díja, költsége, kamata.

Épp ezért kell megismerni hitelfelvétel előtt több alapvető tudnivalót ahhoz, hogy a tudatos döntéshozatal jegyében kerüljön sor a számunkra leginkább megfelelő pénzügyi ajánlat kiválasztására és a szerződés aláírására.

Hitel és kölcsön – ugyanazt jelenti?

Legelőször is érdemes szólni egy érdekes tévhitről, amely ahhoz kapcsolódik, hogy a mindennapokban sokan keverik egymással a „kölcsön” és a „hitel” fogalom jelentését. Többen úgy gondolják, hogy a kettő ugyanazt jelenti, azonban ez nincs így, ezért tisztázni kell ezek jelentését.

A hitelszerződés megkötését ugyanis nem feltétlenül követi pénzmozgás. Annak alapján ugyanis a hitelező nem vállal többet annál, minthogy egy a szerződésben rögzített összegű hitelkeretet rendelkezésre tart az adós számára, aki cserébe díj fizetésére köteles. Ha pedig a hitelszerződésben rögzített feltételek teljesülnek, akkor később az adós felhívására, legfeljebb az említett keret erejéig a hitelező kölcsönszerződést is köt az adóssal.

Ezzel szemben kölcsönszerződés esetén a hitelező meghatározott pénzösszeg fizetésére, az adós pedig a pénzösszegnek a hitelezőnek történő visszafizetésére és kamat fizetésére köteles abban az időpontban, amelyet a szerződésben kikötöttek. Jól látszik tehát, hogy a hitelszerződésnél csak bizonyos feltételek fennállta esetében kerül sor pénz átadására, és a hitelező egyedül a hitelkeret rendelkezésére tartására vállal kötelezettséget, míg kölcsönnél ugyanez a kötelezettség már a pénzösszeg egyértelmű átadására irányul.

Ugyanakkor fontos azt tisztázni, hogy ha a kölcsönt fogyasztónak minősülő személy – azaz magánszemély és nem üzleti célból – veszi igénybe, úgy már helyes a hitel kifejezés. Ebben az esetben ugyanis már hitelszerződésnek kell tekinteni a kölcsönszerződéseket is.