«

A bolgár felügyelet várja az Interactive Ltd. magyar ügyfeleinek jelentkezését

A bolgár székhelyű, itthon engedély nélküli pénzügyi szolgáltatást nyújtó Interactive Ltd. esetlegesen kárt szenvedett magyar ügyfelei a bolgár pénzügyi felügyelet által a társasághoz ideiglenesen kirendelt pénzügyi tisztviselőnél jelenthetik be panaszukat- olvasható az MNB internetes honlapján.

 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) – mint erről korábbi közleményében is beszámolt – piacfelügyeleti eljárást folytatott a bolgár székhelyű Interactive Ltd.-vel (korábban Interactive Brokerage Ltd., illetve Global Markets Ltd.) szemben.

 

A piacfelügyeleti eljárás során az MNB megállapította, hogy az Interactive Ltd. kamat ígérete és visszafizetési kötelezettség vállalása mellett üzletszerűen gyűjtött betétnek nem minősülő visszafizetendő pénzeszközöket, többnyire magyar ügyfeleitől. A társaság ugyanakkor semmilyen tőkepiaci kereskedést nem végzett, s pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzésére Magyarországon engedéllyel nem rendelkezett.

 

Az MNB a feltárt jogsértések miatt ideiglenes intézkedéssel megtiltotta a jogosulatlan tevékenység folytatását, figyelmeztetést helyezett el honlapján, bűncselekmény gyanúja miatt rendőrségi feljelentést  tett, s határozatában a társaságot (illetve a tevékenységben érdemben közreműködő három magánszemélyt) többmilliós bírság megfizetésére kötelezte.

 

Figyelemmel azonban arra, hogy az Interactive Ltd. Bulgáriában bejegyzett, korábban a bolgár pénzügyi felügyelet engedélyével működő szolgáltató, az esetleges konkrét ügyfélpanaszok kezelésére, illetve egyéb, ügyfélkövetelést érintő intézkedések megtételére a bolgár jog az irányadó.

 

A bolgár pénzügyi felügyelet, az MNB-hez eljutatott tájékoztatása szerint, idén júliusban a szolgáltatóval szemben ideiglenes vagyonbiztosító intézkedéseket tett, s – többek közt – az ügyfélpanaszok kezelésére egy pénzügyi tisztviselőt is kirendelt a társasághoz. Ennek megfelelően azok a magyar ügyfelek, akiknek fennálló jogos követelésük van a társasággal szemben – az ezt igazoló dokumentumok csatolása mellett – 2017. szeptember 30-ig juttathatják el panaszukat a kijelölt pénzügyi tisztviselő számára a következő elérhetőségeken.

 

Név: Mrs. Natalia Angelova Kumpikova,

Levelezési cím: 1000 Sofia (Bulgaria), 1. Slaveykov Sq., entr. A, 2nd floor,

E-mail: Bulgariankumpikova@lyulinplaza.com

 

Az eset kapcsán ismételten szükséges felhívni a figyelmet a Magyarország területén engedély nélkül nyújtott szolgáltatások igénybevételének kockázataira, tekintve, hogy a külföldi platformszolgáltatók – még akkor is, ha magyar nyelvű honlappal és egyéb eszközökkel kifejezetten magyar fogyasztókat céloznak – külföldi joghatóság alatt állnak, és esetükben nem érvényesül a magyar fogyasztó- és befektető-védelmi keretrendszer. Az ezzel kapcsolatos kockázatokra az MNB a korábbiakban is több esetben felhívta a nyilvánosság figyelmét.

 

Forrás: http://www.mnb.hu/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/2017-evi-sajtokozlemenyek/a-bolgar-felugyelet-varja-az-interactive-ltd-magyar-ugyfeleinek-jelentkezeset