«

»

32 millió forintos bírság a jogsértően működő biztosításközvetítőnek

Az MNB határozatban kötelezte az MPK Magyar Pénzügyi Közvetítő Zrt.-t a biztosításközvetítőkre vonatkozó jogszabályok betartására, az általa foglalkoztatott közvetítők felügyeleti nyilvántartásba vételére, és 32 millió forint bírsággal sújtotta az alkuszcéget a feltárt jogsértések miatt. A jegybank határozottan fellép a be nem jelentett, megfelelő végzettséggel vagy hatósági vizsgával nem rendelkező személyek közvetítői tevékenységével szemben. Emellett szakmai koncepciót készít elő, s törvénymódosítást kezdeményezett a közvetítők hatékonyabb és kiterjedtebb képzési és hatósági vizsgáztatási rendszerének bevezetésére.

Mint a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) az MPK Magyar Pénzügyi Közvetítő Zrt.-nél végzett vizsgálata feltárta, az életbiztosítási piacon jelentős súlyúnak számító független biztosításközvetítő társaság nevében több száz személy végzett hatósági nyilvántartáshoz kötött biztosításközvetítői tevékenységet a felügyeleti nyilvántartásba való bejelentés nélkül. A biztosításközvetítői tevékenység hatósági nyilvántartásba vételi kötelezettséggel jár, s ahhoz a közvetítést végző személyeknek megfelelő végzettséggel vagy MNB hatósági vizsgával kell rendelkezniük. Ezek hiánya a fogyasztók súlyos érdeksérelmével, közvetítői műhibák bekövetkeztével járhat.

Az MNB  határozatában ezért kötelezte az MPK Magyar Pénzügyi Közvetítő Zrt.-t: a jövőben mindenkor biztosítsa, hogy a nevében csak a felügyeleti nyilvántartás szerint jogosultak végezzenek biztosításközvetítést. A határozat alapján alkuszcég köteles a biztosításközvetítői jogviszony változásait határidőben bejelenteni a felügyeleti nyilvántartásba, illetve azokat a bejelentés alapjául szolgáló belső nyilvántartásában is dokumentáltan rögzíteni. A jegybank kötelezte az alkuszcéget a közvetítői láncolat korlátaira vonatkozó jogszabályi rendelkezések betartására is. Az alkuszok által az e tevékenységben való közreműködéssel megbízott gazdálkodó szervezet e feladatot ugyanis csak munkaviszonyban foglalkoztatott személyekkel végeztetheti.

A feltárt jelentős súlyú jogsértések miatt az MNB – a közvetítői piacon eddig példa nélküli mértékű – 30 millió forint prudenciális, illetve 2 millió forint fogyasztóvédelmi bírsággal sújtotta az alkuszcéget.

Annak érdekében, hogy a közvetítői piacon csak a megfelelő képzettséggel rendelkező, jól felkészült, és az általuk kínált konstrukciókra vonatkozó tényleges szakmai ismeretekkel rendelkező, az ügyfelek érdekeit szem előtt tartó közvetítők dolgozzanak, szükséges a piacra lépés alapvető feltételeként előírt hatósági képzést professzionálisabbá és hatékonyabbá tenni. Ezért az MNB szakmai javaslatot készít elő a jogalkotó számára a közvetítői hatósági vizsgarendszer hatékony továbbfejlesztésére.

A Magyar Országgyűlés emellett jelenleg tárgyalja a pénzügyi közvetítőrendszer fejlesztését célzó törvénycsomagot. Ennek egyik pontjaként – a jegybank kezdeményezésére – 2017. január 1-jétől a tőzsdei ügynökök számára is bevezetnék (a biztosításközvetítők részére 2008-tól, a pénzügyi közvetítőknek 2010-től elrendelt) a hatósági vizsgáztatás rendszerét.

Forrás: Magyar Nemzeti Bank