«

»

Az ingyenes készpénzfelvétel lehetősége bankautomatából

Jó alkalom a spórolásra és ezért a fogyasztóknak mindenképp célszerű igénybe venniük azt a lehetőséget, amely szerint számlavezető bankjuknál igényelhetik az ingyenes készpénzfelvételt.

Természetesen ennek is megvannak a maga feltételei. Egészen pontosan arra válnak ezzel jogosulttá, hogy egy naptári hónapban a bankautomatából történő készpénzfelvétel számukra ingyenes legyen két alkalommal, összesen 150.000 Ft erejéig. Fontos, hogy ez a lehetőség nem készpénz-felvételenként jár, hanem az azok során felvételre kerülő pénzt össze kell adni és a százötvenezer forintot meghaladóan kivett összegért a pénzforgalmi szolgáltató már jogosulttá válik készpénzfelvételi díj felszámítására. 

Ha a fogyasztó szeretne élni az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével, akkor ezt külön jeleznie kell írásban (vagy elektronikusan) annál a pénzforgalmi szolgáltatónál, amelynél fizetési számlája van – magától tehát a bank nem biztosítja ezt a lehetőséget. További feltétel, hogy csak a 16. életévét betöltött, Magyarországon lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező ügyfél jogosult ezt igénybe venni.

Egy fizetési számlára nézve csak egy nyilatkozatot lehet tenni, továbbá, ha az ügyfél esetleg több pénzforgalmi szolgáltatónál is rendelkezik számlával, akkor ezek közül egyszerre csak egy banknál igényelheti az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét.

Ennek kapcsán végül azt érdemes tudni még, hogy ha egy adott naptári hónapban annak 20. napjáig megteszi a fogyasztó a vonatkozó nyilatkozatot, akkor az említett kedvezmény a következő naptári hónap első napján lesz érvényes. Ha a nyilatkozat aláírására a tárgyhónap 20. napja után kerül sor, akkor a kedvezmény csak az azt követő második hónap első napjától lép érvénybe.