«

»

Hogyan kezdeményezhető a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) eljárása?

Az eljárás csak azután kezdeményezhető, ha a vitát előzetesen megpróbáltuk rendezni a pénzügyi szolgáltatóval és az nem vezetett eredményre. Ezt a Pénzügyi Békéltető Testület felé igazolni kell, ezért a vita rendezését célszerű írásos panasz formájában megkísérelni.

Az eljárást írásban lehet kezdeményezni. Ehhez célszerű a már említett formanyomtatványt alkalmazni. A beadványhoz csatolni kell a rendezési kísérlet dokumentumait (panasz levelezés), az érintett szerződés vonatkozó részének másolatát és természetesen bármilyen olyan dokumentum másolata is csatolható, ami a vita rendezését segíti. A beadványban meg kell fogalmazni az elérni kívánt célt (lehetőleg összegszerűen). A beadványban nyilatkozni kell arról, hogy az ügyben indult-e a Pénzügyi Békéltető Testület eljárását kizáró eljárás. Két ilyen van: a polgári per és az ún. közvetítői (mediátori) eljárás. A beadványt saját kezű, eredeti aláírással kell ellátni.

A beadvány megküldhető postán a 1525 Budapest BKKP Pf. 172 címre, vagy személyesen leadható Budapesten az I. ker. Krisztina Krt. 39. szám alatt, vagy minden megyeszékhelyen és Vácott a kormányablaknál. A beadvány elektronikusan is megküldhető az Ügyfélkapun keresztül.

Fontos, hogy e-mail útján nem kezdeményezhető az eljárás!

A Pénzügyi Békéltető Testület internetes honlapja ide kattintva érhető el, innen többek közt letölthető az eljárás megindításához szükséges formanyomtatvány is.

Fontos tudni, hogy az elszámolási törvénnyel összefüggésben indított PBT eljárásra külön nyomtatványok és szabályok vonatkoznak.