«

»

Alapvető tudnivalók

Napjainkban szinte már mindenki igénybe vesz valamilyen pénzügyi szolgáltatást. Legyen szó bármely pénzpiaci, tőkepiaci vagy biztosítási szolgáltatásról pl. bankszámláról, egy már meglévő biztosításról vagy épp egy banki hitelről, könnyen előfordulhat, hogy vitája támad a fogyasztónak az adott szolgáltatóval.

Nem árt tudni, hogy ha bármilyen kifogás felmerül az ügyfél részéről, mindig tehet panaszt a szolgáltatónál. Ez egy alapvető jog, amellyel élhet a fogyasztó és ebben az esetben rendkívül szigorú előírások terhelik a pénzintézetet a panasz kezelésére vonatkozóan. Egy sor olyan kötelezettsége van ekkor a szolgáltatónak, amellyel magának az ügyfélnek sem árt tisztában lennie.

Ez mindenképpen ajánlatos, hiszen ezek ismeretében számon kérheti a pénzügyi szolgáltatót, esetleges mulasztását, elszámolási problémáit, jogsértését illetően és ennek köszönhetően pedig nagyobb sikerrel tudja rendezni a vitát. Másrészt, ha a szolgáltató mégsem orvosolná a panaszt, akkor az ügyfél tisztában lesz azzal, hogy hova viheti tovább ügyét hiszen a pénzintézet erről is köteles tájékoztatni.

A pénzügyi panaszok kezelésére vonatkozó előírások széles körét jól érzékelteti, hogy meghatározásra került az is, hogyan tehet panaszt az ügyfél, és azt a szolgáltató hogyan köteles kezelni, majd végül megválaszolni.