↑ Vissza ide: Hangoskönyv

Emelték a törlesztőt, de nincs pénz pereskedni? – Tudnivalók

Több olyan eset is előfordulhat, amikor a fogyasztó nem jut dűlőre a pénzügyi szolgáltatóval. Meglehet, hogy a bank nagyobb tartozásról küld számára felszólítást, mint amennyi az ügyfél szerint jogos. Vagy vita lehet épp egy biztosítóval, ha az betörés esetén nem fizeti ki a lakásbiztosítás szerint járó összeget. A példákat még tovább lehetne sorolni. Az ilyen és hasonló ügyekben az ügyfelek sokszor tanácstalanok, hova forduljanak. Van, aki a fogyasztóvédelemhez menne először, azonban az nem kínál megoldást számára. A pénzügyi szolgáltatókat ugyanis a Magyar Nemzeti Bank ellenőrzi. Azonban e hatóság sem döntheti el a fogyasztó és a pénzügyi szolgáltató közötti egyedi vitát. Nem írhatja elő a jelzett esetben a biztosító számára, hogy fizesse meg a biztosítási összeget a betörés miatt. Nem kötelezheti a bankot sem arra, hogy törölje a tartozást az ügyfél számlájáról. A Magyar Nemzeti Bank ugyanis azt vizsgálja, betartják-e a pénzügyi szolgáltatók a rájuk vonatkozó szabályokat. Ha ezek megsértését tapasztalja a hatóság, akár bírságot is kiszabhat, de az egyedi vitát nem döntheti el.

A bíróságok ugyan dönthetnek ezekben az ügyekben, viszont nem mindenkinek van pénze ügyvédre. Sokak pedig az idejüket sem szeretnék rabolni a hosszadalmas pereskedéssel.

Ilyenkor a Magyar Nemzeti Bank mellett működő Pénzügyi Békéltető Testület nyújt megoldást azért, hogy a felek közötti vita megoldódjon.

A hangoskönyvet ennyien hallgatták meg: 1217

Emelték a törlesztőt, de nincs pénz pereskedni? – Tudnivalók (385 letöltés )